Karlılık amaç değil zorunluluktur
- Şafak Demirel
- 5 Tem 2016
- 2 dakikada okunur
İşletmelerin yaşamlarını devam ettirebilmelerinin yegane yolu kar etmektir. Bu nedenle işletmenin karlı olması olmazsa olmaz koşullardan biridir. Kar etmeyen işlerin sürdürülebilirliği olmayacaktır.
Çoğu zaman ileriye dönük olarak hedefler belirlenirken karlılık bir hedef kriteri olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak karlılık işletmenin hayatını devam ettirebilmesi için zorunlu bir koşul olduğundan hedeflerin karlılığı arttırıcı yönde konulması gerekmektedir.

Günümüzde aynı işi yapan benzer sektörlerde yaşanmakta olan rekabete ek olarak yaşanmakta olan kriz ortamı nedeniyle karlılıklar önemli ölçüde düşmüştür. Bu sektörlere örnek verecek olursak otomotiv sektörünü gösterebiliriz.
2008 yılının sonunda başlayan ve günümüzde etkili olan global krizin etkileri hala devam etmektedir. Özellikle ülkemizde en çok krizden etkilenen sektörlerden olan otomotiv sektöründe kriz öncesinde dahi araç satışlarındaki karlılık minimum seviyelere gelmiş idi. Kriz ile birlikte yaşanan ekonomik sorunlar nedeniyle bayilerin, karlı araç satışını bir yana bırakıp, ellerindeki stokları bitirip nakite dönebilmek adına zararına satışları dahi göze aldıkları gözlemlenmiştir.
Bu dönemde ve şu anda bayileri ayakta tutan en büyük güç yetkili servisler olmuştur. Yetkili servislerde sağlanan kar sayesinde bayiler ayakta kalabilmişlerdir.
Yetkili servis operasyonlarında kazançlar işçilik ve yedek parçadan sağlanmaktadır.

İşçiliği de mekanik işçilik (periyodik bakım, arıza onarım vs.) ve kaporta-boya ( hasar onarımı) olarak iki ana başlıkta toplayabiliriz.
Genel anlamda bakıldığında verimli bir servis operasyonunda mekanik işçiliğin servis operasyon giderlerini ( personel, temizlik, elektrik, su vb.) karşılaması beklenir. Bu noktada servis operasyonlarında sağlanan karlılık yedek parça satışları ve hasar onarımlarından gelmektedir. Garanti, üretici firmaların müşterilerine ürün ile ilgili olarak çıkabilecek problemler için vermiş olduğu bir sigorta olduğundan, yetkili servislerin garanti operasyonları bir karlılık operasyonu olarak görülmemelidir. Kısa vadede garanti operasyonlarında kar edilmiş olarak gözükse dahi genel anlamda garanti operasyonundan sağlanacak olan getiri firma karlılık beklentilerini karşılamayacak düzeyde olacaktır.
Mekanik işçiliğin operasyonel giderleri karşılamadığı durumlarda diğer operasyonlardan sağlanan getirinin operasyonel giderlerin karşılanması için harcanması gerekecektir. Bu şekilde çalışmaya devam eden operasyonların rekabet ve finansal gücü azalmaya başlayacak olup organizasyonun devamlılığı tehlikeye girecektir.
Mekanik işçiliği arttırmanın yolları incelendiğinde;
Servis araç girişini arttırmak
Çalışan personel eğitim düzeyini yükseltmek
Optimum yedek parça stoğu ile çalışmak
Personel verimliğini ölçmek
Standartlara uygun işçilik zamanları kullanmak
Kayıp işçilikleri önlemek ( yapılmış ancak faturalanmamış işçilikler)
şeklinde sıralanabilir.
Servis araç giriş sayısını arttırmak, mekanik işçiliği arttırmanın yanında yedek parça satışını ve hasar onarımını da arttıracaktır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konu araç giriş sayının arttırılabilmesi için müşteri memnuniyetinin arttırılması olduğu unutulmamalıdır. Müşteri memnuniyeti gözetmeksizin servis araç girişinin arttırılması fayda yerine zarar getirecektir.

Otomotiv sektöründe servis operasyonlarında müşteri memnuniyet oranı yükseldikçe karlılık oranı artmaktadır. Dolayısı ile müşteri memnuniyetini arttıracak olan her aksiyon aslında karlılık oranının arttırılması anlamına gelir. Unutulmamalıdır ki en fazla kar sağlanan müşteriler servis memnuniyeti en fazla olanlardır.
Comments