top of page
  • Google+ Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon
Ara

Yeni nesil yakıt ; CNG

  • safakdemirel9
  • 29 Mar 2016
  • 2 dakikada okunur

Günümüzde araçlarda kullanılmakta olan yakıtlar genel olarak 3 ana başlıkta sıralanmaktadır.Bunları Benzin ( gasaline) , Motorin ( diesel) ve Alternatif yakıtlar olarak adlandırmaktayız. Alternatif yakıtlara bakıldığında günümüzde en çok kullanılmakta olan yakıtlardan birinin doğalgaz ( naturel gaz) olduğu görülmektedir.

CNG doğalgazın sıkıştırılmış haline verilen isimdir. Genel olarak doğalgaz üretim sahalarından temin edilen doğalgazın kopressörler vasıtası ile 200-300 bar sıkıştırılması ile elde edilir.

Başlangıçta endüstriyel alanlarda kullanılmaya başlanılan CNG petrol fiyatlarının aşırı artması ve mevcut kaynakların azalması nedeniyle araçlarda da kullanılması gündeme gelmiştir.CNG teknolojisinin araçlarda kullanılmasında karşılaşılan en büyük problemi gazın depolanması olmuştur.

Teknolojinin gelişmesi ve doğalgazın yüksek basınçlarda küçük hacimli tüplerde depolanması karşılaşılan en büyük problemin çözülmesini sağlamıştır. CNG nin depolanmasında genel olarak çelik ve karbonfiber malzemeden üretilen tüpler kullanılmaktadır. Son yıllarda özellikle ağırlık açısından daha avantajlı olan karbonfiberden yapılan tüplerin kullanımı yaygınlaşmıştır.

CNG’nin diğer yakıtlara göre üstünlükleri;

  1. CNG diğer yakıtlara kıyasla çok daha ucuzdur.

  2. CNG ile çalışan motorların verimi yüksektir.

  3. CNG ile çalışan motorlar çok daha sessiz ve titreşimsiz çalışırlar

  4. Ekzoz emisyon değerleri çok daha düşük olduğundan çok daha çevrecidir.

  5. Doğalgaz –182 derecede donduğundan çok düşük hava şartlarında bile iyi performans sağlar

CNG yi diğer yakıtlara göre en belirgin avantajı ucuz olmasıdır.Özellikle ticari araçlarda kullanıldığında çok büyük düzeyde fiyat avantajı sağlamaktadır.

Konu hk. Bir örnek verecek olursak;

Yaklaşık olarak araçlarda tüketilen mazot veya benzinin lt (litre) bazındaki tüketimi doğalgazda 1 m3 (metreküpe) eşittir.

Yani 100 km de 45 Lt mazot tüketimi olan bir ticari araçta CNG kullanılması halindeki tüketim yaklaşık olarak 45 m3 olacaktır.

Günde ortalama 300 km yol yapan bir araç için yıllık km 108000 km olmaktadır.Bu km değeri içi araç yakıtı ölçüldüğünde;

Mazot tüketiminin 48600 lt

CNG tüketiminin 48600 m3 olduğu görülecektir.

Mazot fiyatının 3 TL olarak kabul ettiğimizde 48600 lt için oluşacak olan tutar 145800 TL olacaktır.

CNG nin m3 fiyatının 1,5 olarak kabul ettiğimizde ise oluşacak olan tutar 72900 TL olacaktır. Yani 1 yıl içerisindeki sağlanacak olan tasarruf 72900 TL olacaktır. ( Mazota göre yarı yarıya olacaktır)

CNG li araçların yaklaşık olarak 400-450 km lik menzilleri göze alındığında özellikle kısa mesafe taşımacılı yapan şehir içi araç filolarında CNG kullanılması tercih nedeni olarak ortaya çıkmaktadır.

CNG dolum istasyonlarının ilk kurulum maliyetlerinin masraflı olmasına karşılık diğer yakıtlara kıyasla sağladığı bu yüksek düzeydeki avantaj yük ve insan taşımacılığının yaklaşık %90 ını kara yolu vasıtası ile yapmakta olan Türkiye’de CNG yi önümüzdeki günlerde daha fazla ön plana çıkaracaktır.

CNG sistemini bu üstünlükleri sayesinde günümüzde üretilen araçlarda kullanılma yüzdesi devamlı olarak artmaktadır. Özellikle Amerika ve Avrupa da CNG li araç sayısı önemli ölçüde artmıştır. Avrupa Birliği komisyonunda belirtilen AB yakıt stratejisi göre 2020 yılına kadarki süreçte Avrupa daki araçların %10 unun doğalgazlı olaması planlanmaktadır.


 
 
 

Comments


RECENT POST
  • Grey Google+ Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey LinkedIn Icon
  • Grey Facebook Icon

© 2023 by Talking Business.  Proudly created with Wix.com

bottom of page